Holland-Italien: analys

Om det finns ett land som är just överlevnadsexpert från extremt svåra mästerskapsgrupper under 2000-talet så är det det orange Holland. I EM 2004 överlevde de "dödens grupp" för första gången, då de lottades med Tyskland, Tjeckien och Lettland. I år ser dom ut att gå samma väg. 3-0 mot Italien i går i grupp C var en riktig uppvisning av Marco van Bastens lag. Matchen hade i princip allt som kan önskas.  Det helsvenska domarteamet kom direkt i hetluften med Wiiberg och Frödjfelt som huvudfigurer. Efter 26 minuter kom det omdiskuterade målet. Wesley Sneijder sköt in ett skott i straffområdet som Ruud van Nistelrooy styrde i mål. Italienarna gestikulerande vilt och ville få målet till offside. Frödjfelt ruskade på huvudet och dömde mål. Ett korrekt mål skulle det visa sig. Eftersom Christian Panucci blev liggande bakom kortlinjen och upphävde offsiden dömdes det alltså mål. Bara fem minuter senare kom nästa smäll för världsmästaren, "göra-ett-mål-sedan-backa-hem-Italien" som Måns så fyndigt sagt om Italien. Först räddade Giovanni van Bronckhorst bollen på mållinjen och strax efter nådde en crossboll upp till Dirk Kuyt. Liverpoolanfallaren hittade Sneijder som smidigt sköt 2-0 på halvvolley. Resultatet stod sig fram till paus, då hade dessutom Gianluigi Buffon räddat ett friläge från van Nistelrooy. Avsaknaden i defensiven av fotskadade lagkaptenen Fabio Cannavaro var total. Framåt vaknade Italien först med kvarten kvar av matchen. Då lobbade Luca Toni över, Fabio Grosso missade ett närskott och Edwin van der Sar tokräddade Andrea Pirlos mäktiga frispark. När den italienska spetsen saknades fullbordade van Bronckhorst förnedringen med ett nickmål, 3-0 i den 79:e minuten. Ett synnerligen rättvist resultat.

Hur går det då i kvällens matcher i Grupp D då? Just nu leder Spanien med 2-0 över Ryssland i halvtidsvilan. Den andra halvleken sparkar väl snart igång och jag får bege mig till teven igen. Lite senare är Det Sverige-Grekland. En typisk 0-0 matche eftersom det är två försvarande lag vi får se. Blir det EM:s tråkigaste match vi kommer få se? Vi vet det ungefär vid 22:30 ikväll. Analyser och referat kommer imorgon från båda matcherna.