Referatet från gårdagens match

HAIK spräckte Norra Tångs långa segersvit

(080627)
Hulterstads AIK tog emot serieledarna Norra Tångs BK på ett blåsigt Kvarnvallen. Det var många som hade letat sig till Kvarnvallen denna kväll. Det var ju serieettan mot Ölands för närvarnade bästa lag i Kalmarsexan som skulle göra upp. Norra Tång kom till Hulterstad med sex raka segrar, alltså helt obesegrade hittills.

HAIK valde vinden i ryggen i första halvlek. Det hjälpte dock föga till att börja med. Norra Tång spelade bättre och hade mest boll. HAIK stod upp bra dock, och Jonny i HAIK-målet var en viktig kugge för att allt skulle fungera. Hulterstad fick dock ge med sig i den tolfte minuten då Norra Tång gjorde 1-0. Målet föranleddes av en kommunikationsmiss i backlinjen för HAIK. Något snöpligt, men fullt rättvist om man ska se till spelbilden. Innan denna sekvens hade det varit dåligt med riktigt klara målchanser.

Det dröjde ända till den tjugofemte minuten innan HAIK lyckades vaska fram det första avslutet på mål. HAIK kämpar nu mer och man spelar bättre och rakare. Innan var det mycket felpassningar. Mycket på grund av att vinden ställde till det och gjorde det svårbedömt. I den trettioåttonde minuten får HAIK sin första hörna, men den blir resultatlös. Man blev avblåst för ruff i straffområdet.

Så, precis innan pausvilan lyckas HAIK skapa fram en målchans som också går i mål. Skytteligaledaren Jan Eriksson gör inga fel utan sätter bollen säkert i mål bakom Norra Tångs målvakt. Något orättvist kanske, eftersom det var Norra Tång som hade fört matchen hittills. Men det var otroligt viktigt för HAIK att få målet precis innan pausvilan. Nu skulle man bara kör över Norra Tång i andra.

Andra halvleken drar igång. HAIK gör en del byten och Stefan Andersson går in i backlinjen. Tyvärr får han tidigt i andra halvlek en smäll över foten och tvingas kliva av. Gult kort till spelare i Norra Tång. Annars var det mycket kamp och spel på mittfältet med höjdbollar som inte nådde rätt adress. I den sextionde minuten vaskar Norra Tång fram en hörna som var otroligt farlig. HAIK kom undan med blotta förskräckelsen. Bollen dansade på ribban två gånger innan den gick ut till inspark för Jonny. Innan dess hade Jonny gjort en riktigt bra räddning. 2-1 där och HAIK hade fått svårt att vända på matchen.

I spelsekvensen sjabblas det i Norra Tångs försvar och Peter Eriksson sätter säkert 2-1 bakom en chanslös målvakt i Norra Tång.

Norra Tång sätter nu ännu högre press än innan. HAIK går ner på 4-5-1 uppställning för att försvara ledningen. Samtidigt öppnades det upp ytor för HAIK där man borde kunnat utöka ledningen. Men matchen innehöll allt för få målchanser. Daniel Henriksson i backlinjen var fenomenal när Norra Tång tryckte på som mest. Klockrena brytningar. Extra plus till honom. Jonny i målet ska också ha beröm för sina våghalsiga utflykter men som var ack så viktiga för att Norra Tång inte skulle få in en kvittering.

Riktigt roligt att Hulterstads AIK lyckades vinna mot ett obesegrat lag. Sett till hela matchen var Norra Tång det bästa laget, men HAIK lyckades göra målen som behövdes. Ska man sammanfatta lite kort vårsäsongen så får den väl godkänt. HAIK har varit obesegrade sedan i början av maj. Man har slagit ut Mörbylånga GoiF i ÖM, samt det kanske viktigaste matchen under året; Derbyt mot SSG IF som man vann på ett fullsatt Kvarnvallen. Nu går laget på sommarvila till mitten av juli då man ska spela semifinal i Ölands Mästerskapen. Semifinalen kommer att spelas på Tallhöjden i Färjestaden. Vilket lag som ska få möta HAIK är ännu inte klart men det står mellan Färjestadens GoIF eller Böda/Högby.

Text och foto: Andreas Johansson