Läsvärd artikel!!


I lördags bommade handlarparet Willy och Irené Fredriksson igen Albyboden för gott. Många var de kunder som på sista dagen ville tacka för all service genom åren. Därmed försvann den sista butiken från sydöstra Öland.

Vemodigt när sydöstra Ölands sista affär slog igen portarna

ALBY
En kvinna stänger dörren till butiken, lägger sina varor i en cykelkorg och just innan hon trampar iväg torkar hon bort en tår ur ögonvrån. Det var en bister dag i Albys historia. Affären med hundraåriga anor gick i graven på lördagseftermiddagen.
Handlarparet Willy, 59, och Irené Fredriksson, 52, som drivit Albyboden de senaste 32 åren tackade för sig genom att bjuda sina kunder på kaffe och tårta.
– Det är sorgligt, tycker Saga Sigvardsson, det före detta kommunalrådet som bor i byn. Hon och maken Carl-Johan har precis överlämnat blommor till handlarparet när Ölandsbladet ber om att få ta en bild.
 – Just på det här sättet stod vi för 32 år sedan. Då hade vi också överlämnat en blomma till Willy och Irené, som ett lycka till när de tog över efter Willys föräldrar, berättar Carl-Johan.

100-ÅRIG RÖRELSE

Albyboden blev hundra år gammal. 1908 startade Adolf Anderzén upp lanthandeln. Bosse Anderzén, Adolfs barnbarn, bor med familj fortfarande kvar på östra Öland. 1922–1935 drevs affären av Axel Andersson. Lilly och Torsten Fredriksson tog över 1935. Sonen Willy med hustrun Irené tog vid för 32 år sedan, 1976. Många är de nöjda kunder som genom åren passerat affären. Snygga Irené, alltid med ett charmigt leende, och korrekta Willy, pålitligheten själv som byborna alltid vänt sig till när något på orten behövts göras. Nu avtackades de för sitt trogna arbete med blommor från Hembygdsföreningen, Byalaget, Centerkvinnorna, Tanneskolan och Hulterstads AIK för att bara nämna några.

ETT STORT TOMRUM
Affären kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.
– Det är ledsamt. Det finns människor som sitter och gråter därhemma, beskriver Kjell Andersson, Hulterstad. Handlarparet själva jobbade in i det sista med att ge sina kunder god service.
– Klart det är vemodigt. Men vi ser framåt. Vi är glada över det som varit. Det har varit 32 roliga år, säger Willy Fredriksson.

KUNNAT HÅLLA UT
Utvecklingen gjorde att paret ansåg sig nödgade att lägga ner affären. Det är Willy själv som säger att han ”inte vill lura på någon affären”.
– Vi är stolta över det vi gjort och att vi kunnat hålla ut så länge.
Direkt sysslolösa lär inte paret bli, även om nu affären läggs ned. Fortfarande äger och driver familjen Fredriksson Stenåsa camping. Båda är också starkt engagerade i Albylen, det nya friskvårdscentret. Och Irené som är utbildad förskolelärare funderar på att ge den ”branschen” en chans.
GEMENSAM SEMESTER
Fast först väntar en semester på Kanarieöarna för de båda.
– Det är faktiskt första gången som vi kan ta fjorton dagar tillsammans. Innan har det varit svårt att ta sig i från, säger Irené. Allt medan kvinnan på cykeln trampar genom byn och funderar som bäst på hur hon i fortsättningen ska kunna göra sina inköp.

PETER BOSTRÖM Ölandsbladet.se



En mycket fin artikel av Ölandsbladets Peter Boström av en mycet uppskattad affär.
Jag lämnade själv över en blomma till Willy och Irené på avslutningsdagen. Jag började faktiskt gråta. Inte när jag lämnade över själva blomman. Utan när jag betalat sista gången och affärsdörren slog igen för allra sista gången. Det var vemodigt att gå hem. Tack i alla fall för alla de åren som jag fått tillbringa som kund och arbetare i affären. Det har varit uppskattat!

Kommentarer

Skriv vad du tycker om inlägget:

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-mailadress? (bara jag som ser den)

Har du någon blogg?

Vad ville du lille vän?

Trackback
RSS 2.0