Hulterstads AIK:s Årskrönika 2008

Det har varit ett händelserikt år för Hulterstads AIK ur många synvinklar. Dels så skulle man göra comeback i division sex igen efter ett år i reservlagsserien. Laget hade som målsättning under försäsongen att enbart ha kul och lira fotboll. Det dom inte visste då var att säsongen 2008 skulle innebära en tredjeplats i seriespelet när säsongen var summerad.

 

Men vi skall inte gå händelserna i förväg. Året inleddes med den årliga PAIF-cupen i Borgholms sporthall. HAIK som blivit trea i Mörbycupen några helger innan, kom med ett starkt självförtroende även till Paif-cupen. Laget gick igenom seriespelet obesegrade och slutade tvåa, och därmed avancerade man till kvartsfinal. Men väl där tog det ganska omgående stopp. IFK Borgholm blev allt för svåra och Ingesson och gänget fick se sig besegrade och hemskickade till östra sidan igen. Men detta var bara en försmak om den kommande säsongen.

 

Det hände även saker utanför fotbollsplanen i början på året. Flera HAIK:are inom klubben ta emot ett antal fina priser från både Smålands FF och Svenska Fotbollsförbundet. Den första prisutdelningen hölls i Växjö den 3:e mars. Då fanns följande HAIK:are representerade för att mottaga Smålands FF:s förtjänsttecken i guld; Tomas Karlsson, Sven Johansson, Anders Nilsson, Irene Fredriksson, Margareta Carlsson, Saga Sigvardsson och Bosse Nilsson.

 

En månad senare var det åter dags för prisutdelning, denna gång på Svenska Fotbollsförbundets årsmöte uppe i Stockholm. Två stycken HAIK:are, Willy Fredriksson och Gösta Nilsson fanns på plats för att mottaga SvFF:s förtjänsttecken i guld. Årsmötet hölls i konserthuset och prisutdelare var fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. Under senare kvällen bjöds Willy och Gösta med respektive på Berns Salonger.

 

Veckan efter lanserades den nya hemsidan. En riktig uppfräschning jämför med den gamla. Den nya hemsidan var både enklare att hitta på, och enklare att läsa. Under säsongen blev den både uppmärksammad i lokalpressen och via bloggar, inte minst i PAIF-spelarens Daniel Bjelkendals ”Anderssons SportBlogg”. För att citera Daniel; ”Dessutom har man den fräckaste och bäst uppdaterade hemsidan av alla Ölandslagen”. Det tillkom riktigt utförliga referat, varvat med idel sköna matchbilder. Fokus låg på A-lagets matcher, i synnerhet när dessa spelades på hemmaplan. En uppskattad tjänst som många har haft glädje av under året. Besöksrekordet för hemsidan slogs med råge under året som gick Toppen nåddes under två perioder under året. Kan ni gissa när? Jo när derbymatcherna mellan Hulterstad och SSG spelades. Totalt har 10 624 unika besökare besökt hemsidan under året, med totalt 52 786 sidvisningar. Jämför man med år 2007 då antal unika besökare låg på blygsamma 3963 är det ju en markant förbättring, nämligen 6661 fler besökare. Tack alla ni som nyttjar hemsidan!

 

I slutet av april sparkade så fotbollssäsongen igång på allvar. HAIK var väl inte direkt favorittippat inför säsongen av de så kallade experterna. Man inledde säsongen med två raka förluster. Den första kom i premiären på bortaplan mot Norra Tångs BK, där man faktiskt var nära att ta poäng, men tyvärr tappade på slutet och Norra Tång tilläts att göra 3-2. Veckan därpå var det hemmapremiär på Kvarnvallen mot Rockneby IK. Inte heller denna gång gick det vägen för HAIK. Man förlorade med 1-3 i en blöt tillställning.

 

Veckan efter var det dags för kvartsfinal i ÖM på Kvarnvallen mot Mörbylånga GoIF. Mörbylånga som var favorittippade till seger i denna matchen ledde också med 3-1 när det bara återstod minuter kvar av matchen. Men HAIK vände och kvitterade. Straffar väntade direkt efter slutsignalen, eftersom en förlängning skulle innebära att mörkret skulle lägga sig över Kvarnvallen ganska fort. HAIK gjorde allting rätt och gick vidare till semifinal, där ett hungrigt Färjestaden skulle stå för motståndet i juli.

 

Så kom vi då till det datumet som alla talade om, nämligen den 16 maj. Årets match på Kvarnvallen skulle gå av stapeln mot ärkerivalerna ifrån norr, i folkmun kallade ”Kanonerna från östra sidan”, nämligen SSG IF. Matchen hade trissats upp minst en vecka innan avspark på både bloggar och i tidningar och inte minst här på hemsidan. Psykkriget var igång på allvar. Denna soliga men ack så kyliga majkväll skrevs det fotbollshistoria på Kvarnvallen. SSG kom till matchen som solklara favoriter och skulle bara läxa upp lillebror från söder. Men två bröder satte markant stopp för detta. HAIK-fostrade Jan och Peter Eriksson såg till att Hulterstad kunde gå segrande ur matchen genom att göra varsitt mål och matchen slutade 2-1 till HAIK. Årets första seger var bärgad

 

De efterföljande fem matcherna var HAIK outstanding. Man förlorade bara 2 poäng på dessa fem matcher. Den snöpliga poängförlusten kom borta mot Högsrums FF, där HAIK hade en 2-0-ledning men som man tappade till 2-2. Det enda nederlaget kom i semifinalen i ÖM, där HAIK blev en lätt munsbit för Färjestadens GoIF som hade fördel av att spela på hemmaplan, Tallhöjden i just Färjstaden. Matchen slutade 4-0 till F GoIF.

 

Den 22 augusti var det åter dags för de klassiska Ö-derbyt mellan HAIK och SSG. Denna gång skulle matchen spelas på Björkvallen i Norra Kvinneby. SSG som hade revansch att utkräva kom heltaggade till matchen, och spelade faktiskt stundtals ut Hulterstad. Men det var Jan Eriksson som åter såg till att sänka ”kanonerna” med två mål. Det sista målet prickade John Fredriksson in. Dubbelseger mot derbykollegan under 2008. Det säger en hel del om vilka som faktiskt var bäst under 2008 på östra sidan.

 

Laget slutade trea i tabellen när säsongen var färdigsummerad i slutet av spetember. Med totalt 14 matcher spelade, varav 8 vinster, 2 oavgjorda och 4 förluster var man bästa Ölandslag i serien på 26 poäng. Närmaste laget från Öland var SSG IF som landade på 19 poäng. Sammanlagt gjordes 35 mål under säsongen och 10 stycken av dessa stod Jan Eriksson för som i och med detta vann skytteligan för division sex. Totalt släppte man till 20 mål, men det är mindre väsentligt.

 

År 2008 kommer sannerligen gå till historien som ett av de bästa åren i HAIK:s 71-åriga historia. Den lyckade comebacken i sexan, lillebror slog storebror, prisregn över flitiga HAIK:are, ja listan kan göras lång.

 

Nu ser vi fram emot ett nytt händelserikt fotbollsår både på och utanför planen. Väl mött 2009 på Kvarnvallen och andra fotbollsplaner runt om på Öland.

 

Signerat //


Andreas Johansson, Webmaster för Hulterstads AIK:s hemsida

 


Kommentarer

Skriv vad du tycker om inlägget:

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-mailadress? (bara jag som ser den)

Har du någon blogg?

Vad ville du lille vän?

Trackback
RSS 2.0